left

Ik probeer te smelten
tot balsem
voor je pijnlijke ziel

Ik fluister je
behoedzaam
woorden van troost toe
om de kilte uit je gedachten
te verdrijven

Ik strooi bloesemblaadjes
over je hoofd
zodat je tranen
niet in eenzaamheid
naar beneden rollen

Ik omhul je
als een mantel
in deze koude nacht
wakend wachtend
op het ochtendgloren.

 
Concreet doen we dit door verschillende stoelen in de ruimte te plaatsen. Op de ene stoel zit je in de positie van je bewuste ik, op de andere stoelen als deelpersoonlijkheid. Je kan zomaar een deelpersoonlijkheid laten opkomen (al dan niet vooraf benoemd: bv. je innerlijk kind, de leider in je, ...) of intunen op een eigenschap die je erg irriteert bij anderen of waarvoor je veel bewondering hebt. Vòòr een sessie leg ik alles nog eens goed uit, tijdens de sessie coach ik en stuur ik waar nodig.
Het is een beetje als toneel spelen: je gaat in de huid van een deelpersoonlijkheid zitten en laat je "normale" ik daarbij (gedeeltelijk) los. Je probeert zo weinig mogelijk na te denken, maar wel te voelen hoe het voelt om op die stoel te zitten. Ik benader de deelpersoonlijkheid met respect, wat er ook naar boven komt, en babbel met hem of haar, zodat je er zo dicht mogelijk bij kunt komen en de deelpersoonlijkheid kan vertellen wat er op zijn of haar hart ligt...
Het onbewuste van de mens bevat een schat aan informatie en een ongelooflijke rijkdom. Op deze éénvoudige manier kan je die schat aanboren en het is vaak verbluffend wat naar boven komt.
Soms is er een weerstand om een bepaalde deelpersoonlijkheid aan het woord te laten en moeten we eerst even gaan luisteren naar het deel dat die weerstand veroorzaakt (het gaat hier vaak om primaire ikken zoals de behager, de perfectionist of de controleur).
Na een tijdje ontstaat meestal spontaan de aandrang om op een andere stoel te gaan zitten, waar een deelpersoonlijkheid "verschijnt" die de andere pool van hetzelfde aspect vertegenwoordigt.
Alleen al een deelaspect van jezelf ongegeneerd aan het woord kunnen laten, kan al heel bevrijdend werken. Wanneer de twee polen van een bepaald aspect aan bod gekomen zijn, en geïntegreerd worden in de positie van het bewuste ik, ontstaat er bijna als vanzelf een beter evenwicht.
Dit soort oefeningen werkt meestal nadien nog een tijdje door. Misschien heb je betekenisvolle dromen of komen er de dagen nadien nog inzichten naar boven omtrent het aangeboorde thema. Het is altijd interessant om je ervaringen voor jezelf op te schrijven om de aangeboorde informatie nog helderder tot je bewustzijn te laten doordringen.

Deze oefening verloopt meestal behoorlijk vlot, ook al is het de eerste keer dat je zoiets doet. Het belangrijkste is dat je je aangesproken voelt om zoiets te doen.

righttop
right

U mag de teksten van deze site vrij gebruiken en verspreiden, mits vermelding van www.izamen.be.