left
 

Overpeinzingen

Terminaal ziek: vechten of aanvaarden?

Het lijkt veruit wel het ergste dat je kan overkomen: nog vol verwachtingen tegenover het leven en dan zegt de dokter tegenover je: ik vrees dat ik heel slecht nieuws voor u heb. Misschien voelde je de bui wel hangen of misschien wou je er net helemaal niet aan denken, maar op een bepaald ogenblik is het een feit dat er staat als een muur: je gaat binnen afzienbare tijd sterven. Op zich geldt het voor iedereen, maar voor jou plots akelig dichtbij: het eindpunt of een overgangspunt, al naargelang je overtuiging, maar in beide gevallen evengoed een onomkeerbaar punt van loslaten met grote L.

Ik denk aan het ergste nieuws dat ik ooit in mijn leven hoorde en probeer van daaruit mij voor te stellen hoe het voelt. Zo vierkant voor je eigen dood of eindigheid geplaatst worden. Het is goed om dat af en toe te doen, kwestie van in je leven de juiste prioriteiten te stellen. Maar wat als het echt zover is?

De rol van vergiffenis

Onlangs vroeg iemand mij of vergiffenis geven en krijgen een belangrijke rol speelt aan het sterfbed. Persoonlijk ben ik daar nog niet zo vaak mee geconfronteerd geweest. Je gaat je vuile was nu eenmaal niet zo gemakkelijk uithangen bij een onbekende die even naast je bed komt zitten. Bovendien kan ik mij voorstellen dat mensen wel oppassen om hun minder mooie kantjes te tonen aan diegenen van wie ze afhankelijk zijn voor de alledaagse zorg.

Lente en sterven

De lente ontwaakt! Fluitende vogels, warmere dagen, langer licht, lentekriebels in de buik...

Een zekere schroom overvalt mij om tijdens deze ontluikende lentedagen mensen te willen onderhouden met overpeinzingen over sterven en rouwen. Het lijkt tegen de natuur in.

En toch. In de maand maart van negen jaar geleden kwam het thema dood genadeloos op het voorplan van mijn leven. Toen stierf mijn tweede zoontje een week na zijn geboorte. Lente, nieuw leven en sterven, het lag allemaal heel dicht bij elkaar.

righttop
right

U mag de teksten van deze site vrij gebruiken en verspreiden, mits vermelding van www.izamen.be.