left
 

rouwen

Rouwzorg bij het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte.

Wat met de liefde die je voor je kindje voelt? Hoe kan je mama of papa, oma of opa voor een sterrenkindje zijn? Hoe kan je je kindje een plek geven in de familie en in je leven?
Wat met alle gevoelens die in jou opkomen? Verdriet, wanhoop, troosteloosheid, spijt, liefde, angst, onzekerheid, woede, opluchting, verlangen, onrust, ... het zijn allemaal normale gevoelens, maar hoe ga je er mee om? Of wat als je dat niet voelt?
Wat met de spanningen die het gebeurde misschien wel veroorzaakt tussen jou en je partner, binnen je familie of met je omgeving?
Hoe moet het verder?

Als rouw rauw voelt, is warme zorg het antwoord.

Dood en verlies maken deel uit van het leven. Het is dan ook onvermijdelijk dat werknemers in een bedrijf hier vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Een collega overlijdt, een werknemer verliest zijn of haar partner, een cliënt sterft... In de praktijk blijken werkgevers hier zelden goed op voorbereid.

Rouw of de confrontatie met de eindigheid van het leven, brengt een heel scala aan emoties en gedachten met zich mee. Het onderdrukken van deze emoties en gedachten om aan de alledaagse werkverwachtingen te kunnen voldoen, is een niet te onderschatten bron van stress. Irritatie, agressie, hoofdpijn, slapeloosheid, depressie, burn-out, verslavingen… kunnen het gevolg zijn.

Hoe kan je de veerkracht van je werknemers behouden in zo’n moeilijke periode?

 

Wat is de betekenis van rouw? Wat is 'normaal' rouwen? Wanneer is hulp aangewezen? Welke fasen en uitdagingen kunnen op het pad van de rouwende komen? Hier vind je enkele recente inzichten en modellen omtrent rouw.

 

Als in de omgeving van een kind iemand sterft of stervende is, welke houding neem je dan best aan? Hoe kan je een kind extra ondersteunen?

righttop

Ik probeer te smelten
tot balsem
voor je pijnlijke ziel

Ik fluister je
behoedzaam
woorden van troost toe
om de kilte uit je gedachten
te verdrijven

Ik strooi bloesemblaadjes
over je hoofd
zodat je tranen
niet in eenzaamheid
naar beneden rollen

Ik omhul je
als een mantel
in deze koude nacht
wakend wachtend
op het ochtendgloren.

right

U mag de teksten van deze site vrij gebruiken en verspreiden, mits vermelding van www.izamen.be.