left

Ik wens je veel inspiratie, herkenning, nieuwsgierigheid en verbondenheid toe bij het grasduinen door deze site.

Reacties en vragen zijn steeds welkom.

Anja Glabeke

 

Wat?

Etherische of essentiële oliën zijn geurstoffen van planten die via persing, distillatie of enfleurage uit de klierstructuren van de plant gewonnen worden. Al eeuwenlang worden deze oliën gebruikt om hun ontspannende, opwekkende of geneeskrachtige effecten (aromatherapie). Via ons reukzintuig hebben geuren immers een onmiddellijk effect op ons zenuwstelsel en de hersenen.

Hoe toepassen?

Je kan etherische olie verdampen in een ruimte door enkele druppels in een schaaltje met water te doen bij een verwarmingselement of via een elektrische verdamper of verdamper met kaarsje. Je kan ook enkele druppels op een zakdoek of op het hoofdkussen in bed doen. Etherische oliën worden ook in baden gebruikt en bij massage. Voor deze toepassingen moet de etherische olie verdund worden met bv. een plantaardige basisolie zoals amandelolie, olijfolie of walnootolie (niet gebruiken bij allergie voor noten). Ook melk, room en olie kunnen als drager gebruikt worden. In de verzorging kunnen etherische oliën ook verdund gebruikt worden voor compressen (vb. bij oedemen) en wondzorg. Je kan meerdere oliën tegelijk vermengen. Bij zeer gevoelige of allergische huid kan het aan te raden zijn om een verzachtende crème met bv. aloë vera te gebruiken in plaats van etherische oliën.

Wat zijn goede produkten?

Als je etherische oliën wenst aan te schaffen, is het belangrijk er op te letten dat je natuurlijke producten koopt en geen scheikundig nagebootste stoffen. Deze laatste kunnen immers het natuurlijk metabolisme van je lichaam verstoren en bij veelvuldig gebruik ondermeer hoofdpijn veroorzaken. Goede merken zijn: Bio-ver, Chi en Aldrôme.

Hoe bewaren?

Omdat de UV-straling de biochemische samenstelling van een etherische olie wijzigt, moeten de oliën op een donkere plaats in flesjes met gekleurd glas bewaard worden bij een temperatuur tussen de 5° en 35° C. Op die manier kunnen etherische oliën tot 10 jaar bewaard worden.

Kenmerken

Aan elke olie worden enkele typische eigenschappen toegeschreven.

In mijn praktijk maak ik gebruik van:

Ylang Ylang

Deze olie geeft meer zelfvertrouwen, werkt bloeddrukverlagend, opent de zintuigen, stimuleert, normaliseert de huid en is een goede olie bij angst, nervositeit en depressie. Een ontspannende olie ook voor mensen die vooral mentaal actief zijn.

Roos

Roos wekt liefde en zelfvertrouwen. Wordt aangeraden bij nervositeit, depressie, slapeloosheid en rouw.

Kaneel

Kaneel brengt nestwarmte en geborgenheid, werkt kalmerend en herstellend, is zeer goed voor maag- en darmwerking en is een goede olie bij angst.

Wierrook

Wierrook verruimt de geest, helpt inzichten te verkrijgen, maakt los van het materiële.

Citrus

Dit is een opwekkende olie, een stimulans voor het natuurlijk afweersysteem en sterk ontsmettend. Goede olie bij depressie.

Lavendel

Lavendel is een zeer populaire olie voor ontspanning. Helpt bij stress, hoofdpijn, prikkelbaarheid en bij moeilijk kunnen inslapen wegens uitputting.

Bergamot

Bergamot werkt herstellend en wordt gebruikt bij angst, onrust, slapeloosheid door zorgen, depressie.

Geranium

Geranium verbetert de bloedcirculatie en werkt vochtafdrijvend. Aangewezen bij angst, spanning en uitputting.

Marjolein

Marjolein zorgt voor een goede nachtrust en helpt bij spierpijn, rugpijn, migraine, vergeetachtigheid, darmkramp en constipatie.

Rozemarijn

Deze olie is goed voor de bloedcirculatie en werkt vochtafdrijvend. Rozemarijn is aangewezen bij rugpijn, spierpijn, mentale moeheid en vergeetachtigheid, uitputting, hoofdpijn en migraine, verstuikingen en verrekkingen, ontstekingen.

Mandarijn

Dit is een olie die zeer geschikt is voor kinderen. De olie helpt bij slapeloosheid, stress, zorgen, piekeren, onrust, gebrek aan ideeën, traagheid en dofheid, spijsverteringsproblemen (misselijkheid), reisziekte, huidproblemen. De olie werkt herstellend en zorgt voor evenwicht tussen de twee hersenhelften.

Zorg voor stervenden

Etherische oliën zijn ook zeer geschikt om stervenden te ondersteunen.

Bij angst kan bergamot, neroli, sandelhout, ylang-ylang, ceder of kaneel gebruikt worden.
Bij onrust zijn bergamot, zoete sinaasappel en sandelhout geschikte oliën.
Ylang-ylang kan helpen bij depressie.
Gele citrusoliën of pompelmoes zijn opwekkend en activerend (te vermijden na de middag om de nachtrust niet te verstoren).
Is iemand in shock dan kan je beroep doen op munt en neroli.
Slapeloosheid kan je proberen te verhelpen met bergamot, mandarijn, neroli of lavendel (bij uitputting).
Ook bij prikkelbaarheid is lavendel een goede olie.
Wierrook en mirre werken verruimend en kunnen helpen bij stervenden die in het stervensproces blijven ‘vastzitten'.
Vetiver en sandelhout zijn dan weer aardend en helpen ook bij stress of paranoïde gedrag.
Tea tree is een krachtig ontsmettende olie (tegen bacteriën, virussen...).
Cipres en den kunnen helpen bij slijmvorming in de luchtwegen.
Mandarijn is een olie die kan gebruikt worden bij misselijkheid.
Het spijsverteringsstelsel wordt ook ondersteund door venkel en kaneel.

Vermijd om steeds dezelfde olie te gebruiken, zodat familie en vrienden de geur later niet associëren met ziekte en sterven.

righttop
right

U mag de teksten van deze site vrij gebruiken en verspreiden, mits vermelding van www.izamen.be.