left
 

Artikelindex

Kortademigheid en hoestbuien

Mogelijke oorzaken?

Problemen met de luchtwegen of de longen (kortademigheid en chronische hoestbuien), hartproblemen, angst of inspanningen (kortademigheid). Ook benauwdheid op zich is zeer beangstigend voor de patiënt en kan aanleiding zijn tot paniek. Longinfecties of tumoren kunnen de oorzaak zijn van het ophoesten van bloed. Infectie, astma of aspiraties kunnen aan de oorzaak liggen van hoest.

Wat te doen?

Voldoende luchtbevochtiging kan prikkeling van de luchtwegen en de vorming van slijmproppen door droge lucht voorkomen. Een ventilator kan de luchtcirculatie verhogen of de ruimte kan geventileerd worden.
Ook een halfzittende houding, ondersteund met kussens, kan helpen.
Bij hoestbuien kunnen anti-hoestmiddelen ingeschakeld worden. Vermijd prikkelende factoren zoals rook, felruikende cosmetica, luchtverfrissers...
Slijmvorming kan door tapotage (door een kinesist) of aangepaste geneesmiddelen verholpen worden. Bij vocht in de longen kan een vochtdrainage toegepast worden.
Tapotage of luchtbevochtiging heeft evenwel geen zin als de betrokkene niet meer de kracht heeft om secreties op te hoesten.
Bij het ophoesten van bloed zal in geval van infectie deze behandeld moeten worden en/of zullen er bloedstelpende middelen gebruikt moeten worden.
Indien de betrokkene zich benauwd voelt: probeer hem of haar gerust te stellen en laat hem, indien mogelijk, niet alleen. Hij of zij moet de gelegenheid krijgen om over zijn angst te praten en serieus genomen worden. Muziek, massage en bepaalde etherische oliën werken rustgevend. Een kinesist kan ademhalings- of relaxatieoefeningen aanleren. Beschikbaarheid over een zuurstoffles werkt mogelijks geruststellend, hoewel het ook de bewegingsvrijheid beperkt als de patiënt er (gedeeltelijk) afhankelijk van wordt. Eventueel kan de arts kalmeringsmiddelen voorschrijven.
Vochttoediening verminderen en melkproducten vermijden.


Hik

Mogelijke oorzaken?

Prikkeling van het middenrif of een uitzaaiing in het centrale zenuwstelsel.

Wat te doen?

Dit zijn een reeks beproefde middeltjes om de hik te doorbreken: suiker onder de tong, snel 2 lepels suiker innemen, inhouden van de adem, 1 glas water ad fundum leegdrinken, ijsschilfers doorslikken of het weke gehemelte prikkelen.
Bij hardnekkige gevallen is een behandeling met geneesmiddelen nodig.

righttop

Het is avond
Ik ben vermoeid
Ik sluit mijn ogen

voor de nacht die
eeuwig is van
wondere klaarte

Ugo Verbeke

right

U mag de teksten van deze site vrij gebruiken en verspreiden, mits vermelding van www.izamen.be.