left

Het is avond
Ik ben vermoeid
Ik sluit mijn ogen

voor de nacht die
eeuwig is van
wondere klaarte

Ugo Verbeke

 

Artikelindex

Verminderde eetlust of anorexie

Mogelijke oorzaken?

Slecht gebit, moeilijk te kauwen voeding, misselijkheid, vermoeidheid, angst, depressie, afwijkingen in het metabolisme of het anorexie-cachexie syndroom bij kanker (kanker ‘gebruikt' alles op: vet, spieren...).

Wat te doen?

In geval van een slecht gebit of moeilijk te kauwen voeding kan het gebit verzorgd worden of de voeding aangepast worden. Bij angst en depressie is het belangrijk emoties te ventileren (zie ook emoties bij het sterven). Forceer jezelf of de betrokkene nooit om te eten. Volg zijn of haar wil. Tracht maaltijden zo aangenaam mogelijk en in kleine porties op kleine borden te presenteren.
Als de betrokkene wil, maar niet kan eten, bestaan er aangepaste geneesmiddelen om de eetlust te stimuleren. Calorie- of eiwitrijke dranken kunnen gewone voeding vervangen. Sondevoeding of voeding via een infuus behoren ook tot de mogelijkheden, maar worden in de palliatieve zorg maar uitzonderlijk toegepast. Tijdens de laatste dagen is het immers normaal dat het honger- en dorstgevoel vermindert. Het lichaam is dan niet langer is staat om voeding om te zetten in energie, waardoor het kunstmatig toedienen van eten en vocht alleen maar hinderlijk is.

righttop
right

U mag de teksten van deze site vrij gebruiken en verspreiden, mits vermelding van www.izamen.be.