left

Ik probeer te smelten
tot balsem
voor je pijnlijke ziel

Ik fluister je
behoedzaam
woorden van troost toe
om de kilte uit je gedachten
te verdrijven

Ik strooi bloesemblaadjes
over je hoofd
zodat je tranen
niet in eenzaamheid
naar beneden rollen

Ik omhul je
als een mantel
in deze koude nacht
wakend wachtend
op het ochtendgloren.

 

Sogyal RINPOCHE, Het Tibetaanse boek van leven en sterven, Servire, 2002, ISBN 90 215 8508 1.

Een helder geschreven, vlot leesbaar boek over de Tibetaanse inzichten over leven en sterven. Met concrete en diepgaande suggesties voor meditatie, omgaan met veranderingen en houding tegenover stervenden.

Ergens in het boek vertelt de auteur wat hij met dit boek wil bereiken: "Ik zou willen dat geen enkel mens bang is voor de dood of voor het leven. Ik zou willen dat ieder mens in vrede sterft omringd door wijze, zuivere en tedere zorg en het uiteindelijke geluk vindt dat enkel uit het begrip van de natuur van de geest en van de werkelijkheid kan voortkomen".


MONROE, Robert, De Ultieme Reis. Astrale ervaringen, Uitgeverij Ank-Hermes, Denter, 1994, ISBN 90 202 8061 9.

In dit boek probeert Robert Monroe het gebied in kaart te brengen dat ‘achter de horizon' ligt, voorbij de grenzen van de stoffelijke wereld en dit op basis van zijn uittredingservaringen. Hij brengt het gedetailleerd relaas van zijn zoektocht naar de weg van de ultieme reis, de reis die we afleggen na ons sterven. Een heel intrigerend verhaal vol interessante inzichten, maar door de abstracte, afstandelijke manier van vertellen niet altijd een even vlot leesbaar boek. Het is ook wennen aan de vrij moeilijke terminologie van de schrijver.

www.monroeinstitute.com

Dit is de webstek van het Monroe-instituut dat door Robert Monroe opgericht werd. Het instituut doet onderzoek naar toestanden van bewustzijnsverruiming en biedt hierover opleidingen, CD's en boeken aan.

JAKOBY, Bernard, Geen ziel gaat verloren, een troostrijk perspectief bij plotseling overlijden en suïcide, Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Denter, 2003/2004.

Een vlot leesbaar boek over het stervensproces en de verschillende fases ervan, ook na de fysieke dood. Het boek behandelt diverse vormen van plotseling overlijden, de dood van kinderen, collectieve sterfgevallen (in een oorlog of bij een ramp bv.) en zelfdoding. Vooral op het laatste gaat de auteur uitvoerig in.

De auteur vertrekt van de nieuwste inzichten in het innerlijke veranderingsproces waar iedere stervende doorheen gaat. Gespekt met anekdotes en concrete ervaringen, linken met andere literatuur, linken met andere culturen en geschiedkundige feiten en verwijzingen naar religieuze, filosofische en psychologische stellingen, is dit boek heel informatief en waardevol voor wie machteloos en verbijsterd achterblijft na een plotseling overlijden.

De auteur is een veelgevraagd thanatoloog uit Duitsland.

Elisabeth KUBLER -ROSS, Over de dood en het leven daarna, 1985, Ambo, ISBN 90 263 1676 3.

Dit is één van de boeken uit het oeuvre van Kübler-Ross, een wereldbekend medicus, psychiater en thanatoloog, die beschouwd wordt als een pionier op het vlak van moderne stervensbegeleiding. In dit dunne boekje vertelt ze wat elke mens op het einde van zijn leven, als hij de grens tussen leven en dood overgaat, ervaart. Ze doet dit aan de hand van haar vele aantekeningen over het gedrag van stervenden en weer tot leven gewekte klinisch doden.

www.kubler-ross.nl

Over leven en sterven, Timotheus-Cahier nr. 1, 2002, ISBN 90-77242-01-5.

Bundel van rijke getuigenissen en achtergronden over leven, sterven en rouwen van verschillende medewerkers van de vzw Timotheus. Het cahier werd uitgegeven naar aanleiding van het Symposium "Op zoek naar een nieuwe zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg en stervensbegeleiding" in het Theologisch Pastoraal Centrum te Wilrijk.

www.stervzw.be

Website van de vzw StER. StER staat voor kwaliteitsvol leven, sterven en rouwen en is een initiatief van het vormings- en onderzoekscentrum voor intuïtie van de vzw Timotheus.

De vereniging wil de dialoog op gang brengen rond het thema rouwen en sterven en verzorgers in de gezondheidszorg of leken die geconfronteerd worden met rouw of sterven samen brengen via ontmoeting, rituelen, vorming, opleiding en onderzoek.

Binnen StER wordt uitgegaan van het concept van een multi-dimensionele werkelijkheid waarbij de mens meer is dan zijn fysieke lichaam en de dood slechts een overgang.

De vereniging organiseert uitstekende opleidingen en vormingsactiviteiten rond stervensbegeleiding en rouwzorg, waarbij veel aandacht uitgaat naar de emotionele en spirituele aspecten van het sterven en rouwen. De lesgevers hebben zelf een jarenlange en rijke ervaring in het begeleiden van stervenden en rouwenden.

Vermeldenswaard zijn ook de maandelijkse lichtcircelmeditaties. Tijdens deze meditaties gaat de aandacht uit naar de innerlijke stilte en een ruimere, dragende dimensie die rust kan brengen en helen. Van daaruit wordt vervolgens verbinding gemaakt met mensen die ons nauw aan het hart liggen en wat ondersteuning kunnen gebruiken, evenals aan overledenen en hun omgeving om hen rust, vrede en licht toe te wensen.

righttop
right

U mag de teksten van deze site vrij gebruiken en verspreiden, mits vermelding van www.izamen.be.